Bruksisme (tænderskæren/tandpres): Hvordan påvirker stress dine tænder?

Udgivet den:23-06-2021

Stress er noget, der fylder i manges hverdag, og kan skyldes mange forskellige faktorer: Coronapandemien, angst for arbejdsløshed, færre sociale kontakter og frygt for det ukendte. Og det er noget, også tandlægerne i stigende grad har kunnet mærke. Men hvad er de hyppigste årsager til bruksisme – og hvad kan du gøre ved det?

Hvad er bruksisme?

I tandlægernes fagsprog betyder bruksisme at ”skære tænder”eller at ”presse tænderne mod hinanden”, og du kender det sikkert også selv. Du kan skære tænder eller presse dem mod hinanden, hvis du læser en irriterende mail, ser en nervepirrende fodboldkamp, eller endda når du sover. Det sker for os alle sammen af og til. Men hvis du oplever, at du får mere hovedpine, ørepine eller kæbesmerter, skal du være særligt opmærksom.

Hvordan kan du forebygge bruksisme?

hjemmearbejde dårlig holdning presse tænder bruksisme

Vidste du, at hjemmearbejde og dårlig kropsholdning kan være medvirkende til bruksisme?

Hvis du ofte skærer tænder eller presser dem mod hinanden, vil din tandlæge konstatere, at der er slid på tandoverfladen. Men du kan faktisk selv gøre meget for at undgå at skære tænder. Det første skridt er at blive opmærksom på, i hvilke situationer du gør det. Hvad udløser det? Er det typisk, når du er på arbejde, når du sover, eller når du læser en spændende bog? Hvis du godt ved, hvornår du har tendens til at skære tænder, kan du prøve at slappe af i kæbemusklerne i disse situationer. Det er altså et spørgsmål om at gøre det til en vane.

Selvom der kan være mange forskellige årsager til, at vi skærer tænder, er stress uden tvivl én af dem. Prøv at tænke over, hvorfor og hvornår du bliver stresset. Stress er nemlig ikke godt for dine tænder! Prøv også at massere dine kæbeled et par minutter, så du kan hjælpe ansigtsmusklerne til at slappe af.

Bruksisme og tandlægen

Er det bare en dårlig vane, at du skærer tænder, eller stikker problemet dybere end det? Så er der hjælp at hente! I mere komplicerede tilfælde kan din tandlæge tilbyde dig en særlig bideskinne, (f.eks. hvis du skærer tænder i søvne), eller henvise dig til en fysioterapeut med særlig viden inden for kæbeproblematikker. I begge tilfælde er det dog stadig meget vigtigt at arbejde med selve årsagen, da det ellers kan blive et tilbagevendende problem.

Har du bemærket, at du skærer tænder eller presser dem mod hinanden? I hvilke situationer gør du det? Hos Roskilde Tandlægerne står vi altid klar til at hjælpe. Spørg os til råds, når du kommer til dit næste kontrolbesøg. Book en tid her.