Hvilken effekt har D-vitamin på dine tænder?

Udgivet den:23-07-2021

Det er sommer! Det er tid til at nyde den dejlige sol, gå på café eller tage en tur til stranden. Solen er den vigtigste kilde til D-vitamin, som har en positiv effekt på både vores fysiske og mentale sundhed, men vidste du, at D-vitamin også har stor betydning for dine tænder?

D-vitamin og et flot smil

Sunde tænder og en god mundhygiejne opretholdes ikke kun ved korrekt tandbørstning og pleje alene. Din kost, din generelle sundhedstilstand, vitaminer og mineraler er også afgørende for både dine tænder, dit tandkød og din mund generelt!

Især D-vitamin spiller en afgørende rolle, da det er med til at opbygge og vedligeholde sunde knogler. Det styrker dit immunforsvar og hjælper kroppen til at optage kalcium, som er med til at opbygge tandemaljen.

Mangel på D-vitamin

spontane-man-kleur-lach-tanden-scaledMangel på D-vitamin kan have alvorlige konsekvenser for dine tænder. Hvis børn eller unge har D-vitamin-mangel over længere tid, kan de udvikle tandproblemer. Dermed har de større risiko for at udvikle karies, da tandemaljen stadig udvikler sig indtil ca. 16-års-alderen.

Det er dog ikke kun børn og teenagere med D-vitamin-mangel, som kan opleve problemer med deres tænder og tandkød. Det kan voksne også, og det er derfor vigtigt at sørge for, at du får den rette mængde D-vitamin – både fra solen, kosten og evt. tilskud, så du kan bevare en god mundhygiejne og sunde tænder. D-vitamin findes bl.a. i fisk, kød, æg, mælk, ost, margarine, smør og olie. Til gengæld findes D-vitamin stort set ikke i planter, så vær ekstra opmærksom, hvis du er vegetar eller veganer.

Ekstra D-vitamin – og husk kalcium

Om sommeren er det vigtigt, at du kommer ud i solen mindst 15 minutter om dagen, så din hud kan optage solens naturlige D-vitamin. Sørg dog altid for at bruge en solcreme med en faktor, der passer til din hudtype. Solens stråler er ikke kun godt for humøret, men bestemt også for dine tænder!

Derudover er det vigtigt at få tilstrækkeligt med kalcium. Der skal være plads til en lækker is i sommerferien, men sørg også for at spise masser af grøntsager, så du får den rette mængde kalcium.