Er dine tænder slidte, og hvilke risici er der forbundet med det?

Udgivet den:22-06-2022

Du kender det godt fra hverdagen: De ting, du bruger dagligt, bliver slidt op på et tidspunkt. Og du ved, at du en dag må sige farvel til dine yndlingssko eller -bukser. Men sådan skulle det ikke så gerne gå med dine tænder! Alligevel kommer vi alle til at opleve tandslid, efterhånden som vi bliver ældre. Nedenfor forklarer vi, hvordan tandslid opstår, og hvilke risici der er forbundet med det. Vi kommer samtidig ind på, hvordan du kan finde ud af, om dine tænder er slidte, og hvad du kan gøre ved det!

Hvilke risici er der forbundet med tandslid?

Efterhånden som vi bliver ældre, er det naturligt, at vores tænder bliver slidte. Men tandslid opstår f.eks. også på grund af tænderskæren, for hård tandbørstning eller kemisk påvirkning (syreskader). Denne form for tandslid kan risikere at gå hurtigere end normalt og kan medføre, at tænderne bliver kortere og kortere. Dette kan både have konsekvenser for tændernes udseende og funktion. Emaljen vil blive mere og mere svækket, hvilket medfører en øget følsomhed (f.eks. i form af isninger). Senere kan problemet blive mere alvorligt, så du kan opleve smerter og ubehag og evt. risikere at tabe tænder.

(Tekst fortsætter under billedet)

Hvordan finder jeg ud af, om jeg har tandslid?

Har du bemærket noget ved dine tænders udseende, eller oplever du smerter? Så tal med din tandlæge om det. Hos Roskilde Tandlægerne står vi altid klar til at hjælpe og svare på dine spørgsmål, ligesom vi vil undersøge både dine tænder, mundhule og ansigt. På den måde kan vi finde ud af, hvor omfattende problemet er, så vi kan foretage en risikovurdering og finde den helt rigtige behandling til dig.

Hvordan behandler jeg tandslid?

Du kender sikkert godt udtrykket, at man bare skal ”bide tænderne sammen”. Det menes der selvfølgelig ikke i bogstavelig forstand, da det netop kan medføre tandslid. Hvis tandslidet opdages tidligt, kan vi hjælpe dig til at forebygge yderligere tandslid. Hos Roskilde Tandlægerne giver vi dig de bedste råd og vejledning i, hvordan du forebygger tandslid, hvordan du skaber gode børstevaner, og hvilke risikofaktorer du skal være opmærksom på. Her er det vigtigt, at du fremover undgår de faktorer, der har forårsaget tandslidet. Hvis din emalje er slidt, har vi mulighed for at genopbygge den med et beskyttende genopbygningsmateriale. Derefter vil vi holde godt øje med, hvordan tandslidet udvikler sig.