Rutiner og mundhygiejne

Udgivet den:15-09-2021

Sommerferien er slut. Vi er igen tilbage i den kendte rutine med morgenmad, job, skole, lektier, fritidsaktiviteter etc., og der er ikke meget plads til spontanitet. Selvom du måske godt kunne ønske lidt større frihed i hverdagen, er det faktisk meget vigtigt at have faste rutiner, når det kommer til tandbørstning og mundhygiejne.

Faste spisetider

Vi kender det godt. I sommerferien giver vi den ekstra gas. Vi får en ekstra is i solskinnet, en kage til kaffen og lidt lækre snacks til den lange køretur. Det er også helt ok. Det er jo netop i ferien, vi gør ”undtagelser” og træder ud af hverdagens trummerum. Men når hverdagen melder sig igen, er det særlig vigtigt, at du igen begrænser dine drikke- og spisetider til højst 7 om dagen. På den måde mindsker du risikoen for syreskader (slid af tandemaljen).

Hvis du er teenager og godt kan lide en tur i byen, er det stadig vigtigt at holde fast i rutinerne – både når det gælder spise- og børstetider, så du kan holde dine tænder pæne hele livet.

Faste tidspunkter for tandbørstning

Ung kvinde krøller glad smile tænder giver OK-tegn okay alt er fint pæn smil

Når hverdagen melder sig igen med både job, skole og børnehave, er det ikke kun spisetiderne, men også tidspunkterne for tandbørstning, der skal tilbage til den kendte rutine. Dette er især vigtigt for (små) børn.

Husk: Du må ikke børste barnets tænder lige efter et måltid. Både efter morgenmad og aftensmad er det bedst at vente ca. en halv time. Drik ikke sodavand eller juice lige inden tandbørstning (det gælder både børn og voksne). Syreholdige drikkevarer slider nemlig på tandemaljen, og hvis du børster tænder lige efter, øger du risikoen for, at emaljen blødgøres yderligere. Det er vigtigt, at spyttet får lov at rense munden, inden du børster tænder.

Husk de gode rutiner i hverdagen

Der sker ikke noget ved, at du en sjælden gang spiser senere eller børster tænder på et andet tidspunkt end normalt. Der skal også være plads til undtagelser. Men generelt er det vigtigt at huske de gode, faste rutiner for både spise- og børstetider af hensyn til din mundhygiejne.

Har du bestilt tid til din næste kontrolundersøgelse? Hvis ikke, er du meget velkommen til at booke tid hos os her. Vi glæder os til at se dig!